Pentru neinitiati

Cei neinitiati în arta fumatului ar trebui sa stie ca, pentru a gusta din plin buchetul tigarii de foi, trebuie, mai întâi, sa urmeze câtiva pasi, într-o maniera corecta. Se începe cu taierea trabucului. Aceasta “operatie“ trebuie împlinita cu mare atentie, drept, astfel încât sa nu se taie prea mult din capatul tigarii de foi (fiindca va arde prea repede) sau prea putin (fiindca va fi mai greu de simtit aroma havanei).

Urmeaza aprinderea care se poate face dupa diferite ritualuri. Astfel, unii umezesc trabucul, altii îl încalzesc la flacara, iar altii îi înmoaie vârful în alcool, înainte de a recurge la aprinderea de la o stinghie din lemn de cedru, un chibrit, o bricheta sau de la flacara unei lumânari. Se recomanda evitarea brichetelor cu gazolina si lumânarile întrucât modifica gustul tigarii de foi.

Procesul prin care se aprinde un trabuc este deasemenea important. Astfel, trabucul  trebuie tinut între degetul aratator si degetul mare. Nu în gura. Iar flacara trebuie tinuta la aproximativ un centimetru fata de vârful trabucului, în timp ce acesta este rotit astfel încât sa se aprinda uniform.