Savoarea trabucului autentic

 A fuma un trabuc este o adevarata arta pe care doar initiatii o pot patrunde. Caci, într-adevar, pentru a degusta buchetul unei tigari de foi, fumatorul are nevoie de anumite cunostinte pe care însa nu le poate capata decât odata cu experienta. Întrucât fiecare trabuc este unic si irepetabil, chiar si pentru cei mai rafinati dintre cunoscatori, a fuma un trabuc înseamna mai degraba a explora un univers necunoscut.

Iar pentru a deslusi tainele acestui univers, fumatorul are nevoie sa îsi foloseasca din plin simturile si cunostintele. Astfel, primul contact cu trabucul este vizual. Înainte de orice, fumatorul descopera havana, îi descopera învelitoarea impecabila, suprafata neteda, nuantele uimitoare, taieturile precise, capatul rotunjit. Imediat ce o atinge, exploratorul poate aprecia densitatea, flexibilitatea si textura învelitoarei. O învelitoare lina, fara imperfectiuni, fara crapaturi si care poate reveni usor la forma initiala dupa ce a fost presata cu degetul, ofera primele indicii ale calitatii unui trabuc. Urmeaza “fumatul crud”. Adica adulmecarea trabucului, mirosirea lui. Desi buchetul se schimba dupa aprindere -  câteva nuante aromatice vor creste în intensitate, iar altele vor scadea – fumatorul îsi poate face deja o idee referitoare la felul în care o tigara de foi va evolua.

Coordonatele gustului pot fi distinse înca de la primele fumuri. În timpul arderii, un adevarat cunoscator va urmari aspecte precum intensitatea si combinatia aromelor, taria, gradul de maturitate. Caracteristica lemnoasa ce poate sugera o aroma verde, uscata sau umeda (cu o paleta infinita de nuante, uneori subtile) si notele de cacao (ce prezinta aspecte bogate si greoaie) îl vor surprinde întotdeauna chiar si pe cel mai rafinat fumator. Gustul unui trabuc poate fi definit ca “robust” (bogat, abundent, însa nu neaparat intens, iar în prima jumatate, rotunjita si cu tendinte mature, se remarca uleiurile esentiale) sau slab (nu neaparat lipsit de gust, întrucât poate avea o bogata paleta de arome, fara ca acestea sa fie foarte puternice). De asemenea, gustul mai poate fi condimentat (gama de condimente poate varia de la dulce la picant, incluzând aromele de cedru, vanilie, cafea, ciocolata, scortisoara, ghimbir, piper si chimen), tern (“plictisitor”- indiferent de gust, intensitatea este foarte scazuta) sau uleios (caracteristica specifica celor mai bune productii, dovada a unei maturari perfecte).

Importanta în arta fumatului este si delectarea, ce reprezinta momentul în care se face armonioasa corespondenta între calitatile unei tigari si mediul în care aceasta este savurata, momentul si atmosfera în care se petrece acest “ritual”. Fumatorul savureaza frumusetea buchetului, complexitatea, echilibrul si durabilitatea sa.