Pentru a continua navigarea pe site, trebuie sa confirmi ca ai peste 18 ani


Directiva Consiliului CE 2001/37/CEE

Tutunul Dauneaza grav sanatatii

Trabucul este realizat dintr-un singur ingredient: tutunul

Trabucul este realizat dintr-un singur ingredient: tutunul

Orice fumator de trabucuri stie ca acest obicei nu este unul comun, mai degraba este un ritual sau o experienta. Odata ce intram in aceasta “lume” simtim nevoia de a ne intoarce pentru a savura si afla cat mai multe despre minunatale trabucuri.

Trabucurile sunt rulate manual din frunze de tutun

Rularea trabucului este o arta, o abilitate pe care o deprinzi si poti spune ca o stapanesti dupa multi ani. In cele mai multe cazuri artizanii ajung sa practice aceasta meserie toata viata si sa transmita urmasilor pasiunea lor. La fel de important este si amestecul tutunului, acesta se poate modifica usor de la an la an din cauza naturii.

Trabucurile sunt facute dintr-un singur ingredient – tutunul. Frunzele de tutun cresc natural, nu se intervine niciodata chimic in acest proces deoarece acesta isi poate modifica gustul si devine nociv. Tutunul pur face ca fiecare trabuc sa aiba o aroma si o frumusete aparte.

Aromele care sunt percepute, dulci sau picante, atunci cand aprindem si savuram un trabuc apar in mod natural prin diferite procese de uscare si fermentare.

Aproximativ 200 de oameni ajuta la finalizarea unui singur trabuc.

Totul incepe prin selectarea si cultivarea semnintelor de tutun. Pentru inceput acestea sunt cultivate in sera pana ajung la marimea potrivita pentru a fi plantate pe camp unde infloresc. Oamenii incep sa culeaga tutunul abia cand acesta ajunge la inaltimea si maturitatea deplina dupa care sunt duse in hambar pentru a se usca.

Frunzele care sunt folosite ca invelis pentru trabuc trec printr-un proces de „decupare” in care vena groasa este indepartata, uneori metoda se realizeaza manual iar alte ori se foloseste masina de stripat. Pentru umplutura se foloseste o parte din tulpina  care se indeparteaza manual.

Imbatranirea unui trabuc este foarte importanta

Momentul in care trabucul este asezat pentru prima data in umidorul producatorului incepe sa imbatraneasca, sa prinda personalitate iar prin maturitatea lui elimina notele vegetale si incepe sa transmita note de migdale, stafide si flori de portocal.

Acest proces nu se opreste niciodata, chiar si atunci cand trabucul a ajuns la consumator el continua sa imbatraneasca, atata timp cat temperatura si umiditatea sunt stabile pe tot parcursul procesului.

Ce trebuie sa stim este ca exista si imbatranirea exagerata, lucru care cu siguranta nimeni nu il doreste, aceasta duce la un gust plat si prafuit iar aromele se pierd.

Anatomia unui trabuc

Trabucul este format din invelis, liant si umplutura.

Invelisul este o frunza mare de tutun si este cea mai scumpa componenta a trabucului, aceasta nu trebuie sa fie foarte venoasa sau sa aiba o textura aspra, trebuie sa fie aromata si aspectuoasa.

Liantul este frunza de tutun care nu a trecut testele pentru a fi invelis, nefiind suficient de neteda si aspectuoasa dar de cele mai multe ori are aceleasi arome. Aceasta frunza se regaseste sub invelis si scopul ei este sa tina tutunul de umplutura la un loc. Liantul trebuie sa aiba o combustie buna deoarece aceasta ajuta la arderea uniforma a umpluturii,  mai ales in cazul trabucurilor care contin mai multe amestecuri de tutun uleioase care nu ard usor.

Umplutura este inima trabucului, aici se pot amesteca diferite tipuri de tutun din diferite tari pentru a ajunge la aroma si complexitatea dorita. Aceste amestecuri sunt se fac pentru a oferi fumatorului o experienta unica, fiecare trabuc este unic in felul sau. Pentru a termina trabucul i se pune un asa numit „capac” dupa care este gata sa fie pus in cutie.

Trabucul este construit pentru a fi fumat lent pentru a simti treptat toate aromele acestuia, tragerea constanta dintr-un trabuc duce la supraincalzire iar aroma pe care o va transmite va fi una amara, de exemplu un trabuc de 127 de mm ar trebui fumat cel putin 45 de minute. Fumatul prea incet are si el consecintele lui riscand astfel stingerea trabucului iar reaprinderea multipla duce la arome neplacute de amaraciune si carbon.

Care sunt cele mai bune trabucuri

Oamenii pasionati de aceste minunate trabucuri ajung mereu la aceeasi concluzie si anume ca trabucurile se impart in trabucuri cubaneze si trabucuri non-cubaneze.

Noi credem ca fiecare trabuc fie el din Cuba, Nicaragua sau din Dominicana are farmecul lui. In aceasta lume toti suntem diferiti, toti ne dorim lucruri diferite si ne plac sau nu ne plac anumite arome. Ne bucuram cand avem de unde alege si bineinteles ca fiecare dintre noi are unul preferat.

Mai jos aveti un video cu un torcedor cubanez care ruleaza un trabuc: