Pentru a continua navigarea pe site, trebuie sa confirmi ca ai peste 18 ani


Directiva Consiliului CE 2001/37/CEE

Tutunul Dauneaza grav sanatatii

Cigar Barul, in trend pentru nunta ta

Cigar Barul, in trend pentru nunta ta

Istoria trabucului este impresionantă, fiind probabil unul dintre putinele produse pe care de sute de ani îl prețuim în aceeași formă. Ne bucurăm de cigar de mai bine de 500 de ani, încă de când Cristofor Columb a descoperit tutunul negru în faimoasa sa expediție în America. Desigur, în anii 1490 trabucul nu arata exact la fel – indigenii din acele locuri ardeau frunzele de tutun și inspirau fumul cu un dispozitiv asemănător cu o praștie, pe care o denumeau Cohiba. Dar într-un timp foarte rapid spaniolii au creat trabucul așa cum îl știm noi astăzi și l-au ținut ca cel mai de preț secret pentru următorii 200 de ani. Abia după ce olandezii au capturat fără intenție un vas spaniol plin de trabucuri a început să se ducă vorba despre acest mic miracol în întreaga Europă – astfel la inceputul secolului XX nu exista un cerc al înaltei societăți care să nu pună lumea la cale in jurul fumului tutunului cubanez. Pentru că da, trabucul cubanez a fost primul mare favorit!

De cand a venit si in Romania moda cu Cigar Bar la nunti?

În România povestea trabucului a ajuns destul de târziu și nu există multe atestări istorice ale acestui obicei. Dar dacă ne raportăm la memoria colectivă mai recentă, iar aici facem referire la perioada comunistă, trabucul era mai mult un deziderat – poate ceva aproape de neconceput că ar putea ajunge vreodată în mâinile tovarășilor de rând. Relațiile diplomatice bune dintre noi și Cuba întrețineau într-un fel aceasta imagine.

În capitalism a ajuns și el, ca multe altele, pe surse sau cu multe eforturi în mâinile câtorva, ba chiar s-au deschis unul – două magazine în București. Din 2004 însă trabucul și-a găsit cu adevărat o primă casă, odată cu deschiderea în Athenee Palace Hilton a faimoasei francize La Casa del Habano, care numără peste 150 de locații în întreaga lume. De aici am putea spune că a început adevărata poveste a trabucului la noi în țară. Lanțul El Unico, cel care deține La Casa del Habano, a crescut constant de atunci, ajungând acum să numere 10 magazine deluxe tobacco shop în București, Iași, Constanța, Cluj și Timișoara. Iar acest brand a fost și cel care a invenstit cel mai mult în cultura de cigar – prin diseminarea istoriei trabucului, educarea publicului prin evenimente cu degustări profesioniste, încet încet au apărut și cigar cluburi susținute tot de ei. Dar în ultimii ani povestea chiar a luat o mare anvergură. Iar cel mai bine se poate vedea acest fapt la Habanos Night by El Unico, un eveniment de tradiție mondială și cel mai mare din România, la care anul acesta au participat peste 150 de iubitori ai trabucului.

În cazul nunților, cigar bar-ul este o idee relativ nouă în România, deși consacrată de zeci de ani în alte țări europene, ca Elveția sau Spania. Trabucul aduce întodeauna, în orice eveniment, prestigiu, eleganță și rafinament, dar și un exotism aparte – motiv pentru care a apărut timid, inițial la nunțile premium. Lumea a văzut, a vorbit, a plăcut, și-a dorit – candy bar, cocktail bar, momente de dans – sunt deja o rutină poate. Dar un cigar bar ți-l vei aminti întotdeauna, fie că ești iubitor al trabucului, urăști fumatul sau ai văzut trabucuri doar în filme. Mai ales dacă ai parte și de un LIVE Cigar Rolling Show – adică vezi un specialist care ruleaza un trabuc în fața ochilor tăi! Pentru că trabucul nu este pentru fumat, este pentru savurat. El nu este un viciu, ci o pasiune. Nu dă dependență, doar îți dă timp și te face să te simți special. Și pentru toate aceste atribute, are o valoare specială. Doar că mulți ar fi surprinși să afle că un cigar bar poate fi mai ieftin chiar decât un candy bar.

Care sunt trabucurile care se bucura de cel mai mare succes la domni?

Trebuie să înțelegem că trabuculu este o chestiune foarte personal. În magazinele noastre avem peste 500 de trabucuri diferite. Și fiecare dintre ele poate fi cel de mai success pentru cineva. Sau poate fi trabucul preferat de zi. Sau poate fi trabucul preferat de vacanță/ cină/ business meeting/ office etc. Un ambassador cu o experiență de peste 50 de ani în industrie ne-a spus recent așa: Trabucul meu preferat este cel pe care îl fumez acum. Și al doilea trabuc preferat de mine este cel pe care îl voi fuma mâine. Pe cât de simplu pare, pe atât de real este. Trabucul este momentul. Orice fumător din lumea noastră își respect cigar-ul. Ca o mica paranteză – trabucurile noastre sunt premium, ceea ce înseamnă că sunt făcute 100% manual. Un trabuc până să ajungă în mâinile unui fumător trece prin cel puțin 250 de alte mâini. Producția lui durează cel puțin 14 luni, dar avem trabucuri care au în ele și tutun vechi de 50 de ani. Și din acest motiv respectăm trabucul. Niciodată un fumător nu își vas tinge trabucul. Ci îl va lăsa în scrumieră – sa moară cu demnitate.

La nuntile la care ati fost furnizor s-au consumat multe trabucuri? Publicul larg s-a obisnuit cu prezenta Cigar Bar-urilor la evenimente sau inca sunt privite ca ceva inedit?

La nunți sau alte tipuri de evenimente, câte trabucuri ai, tot atâtea se vor da. Vei avea marea surpriză că invitați poate altă dată vocali în cauza antifumat, vor lua un trabuc, chiar și doar din curiozitate. Alții vor uita mărturia pe masa, dar vor lua trabucul ca o amintire al acestui moment. Repet – fumători sau nu. Dacă la final de nuntă la cheese bar mai sunt câteva bucățele care poate nu au avut succesul scontat sau la bar niște fracții de sticle de băutură, cu siguranță la cigar bar nu mai e nimic încă din primele ore. Este prea special, prea unicat și, încă, prea nou ca sa nu te apropii de el. Iar în spatele acestor constatări stau peste 200 de evenimente create în jurul trabucului. Ce am vrea noi să știe însă viitorii miri sau organizatorii de nunți este că trabucul nu este neapărat scump – în El Unico avem trabucuri de la 9 la 1650 per bucată. Și la fel de important este că un trabuc ieftin nu înseamnă că e prost, cum nici un trabuc scump nu înseamnă că e bun – este pur și simplu o chestiune de gust!

Exista vreun fel de tigara de foi/trabuc etc potrivite si pentru doamne?

Spre marea noastră încântare am început în ultimii ani să avem clienți fideli doamne. Este într-adevăr încă un tabu la noi în țară să vezi o doamnă cu un trabuc. Dar nu pentru că ar fi o chestiune judecată (mai mult, majoritatea bărbaților consider sexy o femeie cu un trabuc în mână), ci pentru că până nu demult nu exista așa ceva. Prin urmare, sunt multe doamne fumătoare de cigar care nu se afișează savurându-și această pasiune și aleg sa o facă doar acasă sau în cercuri private. Dar lucrurile se schimba, chiar rapid am putea spune! Țigările de foi, pe de altă parte, sunt preferatele doamnelor de ceva timp, iar aici au ajutat mult pe de o parte aromele care de care mai speciale, dar și acest trend spre a fi mai sănătos – dacă tot nu poți/nu vrei să te lași de fumat țigarete, ai putea măcar să fumezi ceva 100% natural.

Prin urmare, sunt la fel de multe trabucuri si țigări de foi potrivite pentru doamne, cât și pentru bărbați. Desigur, am putea identifica un trend în care doamnele ar putea prefera formele mai mici de cigar – panatela, corona, mareva, dar cu siguranță nu este o regulă. Poate aici am putea sesiza o întrebare nespusă – aceea dacă femeile știu să fumeze. Din nou, ele știu sau nu la fel de bine ca bărbații, iar pentru toți cei care nu sunt familiarizați cu ce presupune fumatul de trabuc aducem la evenimentele în care suntem implicați personal specializat (domnișoare îmbrăcate în rochii caraibiene). El va prezenta istoria trabucului, cum se taie, cum se aprinde, cum se fumează un trabuc, cum este produs etc.

Aceste tigari se pot fuma si in interiorul locatiei sau va orientati si participati la evenimente organizate in aer liber?

Pentru evenimentele la care suntem contractați ne asigurăm întotdeauna că există un spațiu exterior în care se poate consuma în mod legal trabucul. Desigur și noi la rândul nostru organizăm constant evenimente de degustare de trabuc, pentru a da cât mai multe șanse iubitorilor de trabuc de a-și savura pasiunea. Într-un astfel de context este și cel mai propice de a te apuca de fumat trabuc – orice cunoscător va fi încântant se te introducă în tainele trabucului, iar începătorul nu se va mai lovi de reținerea de a fuma pentru că nu știe cum.

Te rog sa realizezi un scurt portret al barbatului fumator de trabuc (impunator, elegant, arogant, etc - adica ce tipologie de barbati prefera trabucurile)

Bărbatul care este fumător de trabuc este fără doar și poate pasionat de trabuc. Este probabil singurul lucru pe care îl au în comun absolut toți fumătorii de trabuc. De la cel care urmează filozofia lui Freud (Uneori un trabuc este doar un trabuc) și se bucură constant de cigar-ul său fără a-i căuta istoria, până la acela care caută se resimtă fiecare nuanță la o degustare de trabuc după ce a citit zeci de cărți pe acest subiect, fiecare iubește trabucul în felul său.

Dacă ne-am uita pe o piramidă a prețurilor din această industrie am putea să definim desigur diferite publicuri țintă bărbați cu care noi lucrăm în strategiile noastre de marketing. Sau dacă am face o statistică cu privire la imaginea pe care o are un fumător de trabuc, cu siguranță publicul ar avea în cap un domn 45+, la costum și cu un ceas cu lanț la buzunar. Dar în viața reală, trabucul s-ar putea potrivi oricui.