Pentru a continua navigarea pe site, trebuie sa confirmi ca ai peste 18 ani


Directiva Consiliului CE 2001/37/CEE

Tutunul Dauneaza grav sanatatii

Cu ce bauturi se asociaza cel mai bine trabucurile?

Cu ce bauturi se asociaza cel mai bine trabucurile?

Atunci cand vrei sa faci o asociere potrivita intre trabucuri si o bautura, cheia o reprezinta echilibrul. Niciunul dintre elemente nu trebuie sa intreaca aroma celuilalt, ba chiar dimpotriva, trebuie sa se potenteze unul pe celalalt. Pornind de la aceasta idee, ne-am gandit ca ar fi interesant sa vedem care ar fi perechile cele mai potrivite de trabucuri si bauturi cu care sa ne delectam atunci cand avem nevoie de un moment de deconectare.

Cum asociem bauturile si trabucul?

Asocierile intre bauturi si trabucuri pot pune in dificultate pana si cei mai pasionati fumatori. Pana la urma, rafinamentul si rigurozitatea acestor asocieri nu se lasa mai prejos decat cele pe care le facem intre bauturi si anumite preparate culinare.

Ideea este sa identificam arome complementare si sa permitem ambelor elemente sa isi puna in valoare caracteristicile. si despre luarea la cunostinta a unei intregi filosofii.

1. Trabucurile si romul

In mod traditional, romul si trabucurile provin din zone geografice similare. Fie ca vorbim despre Cuba sau Caraibe, producatorii de trabucuri creau si rom. Din acest motiv, cele doua elemente se complimenteaza intr-un mod magnific. Avand in vedere ca romul este facut din zahar, acesta echilibreaza trabucul asa cum untul de arahide complimenteaza jeleul (renumitul peanut butter and jelly). Cele doua arome complet diferite adera perfect una la cealalta, astfel ca dulceata nu acopera complet fumul, si vice versa.

Producatorii de trabucuri isi creeaza trabucurile pentru a fi potrivite bauturii cu care sunt familiarizati.

Ai grija insa ca romul foarte ieftin, de o calitate indoielnica poate distruge pana si aroma celui mai bun trabuc, accentuand orice asprime in aroma acestuia pana in momentul in care orice urma de placer este pierduta.

In schimb, daca te orientezi spre un rom de calitate, precum Barcelo Imperial, atunci te vei asigura ca faci cinste pretiosului trabuc.

2. Trabucurile si scotch-ul/bourbon

In lumea bauturilor spirtoase, bauturile de tip Bourbon sau Scotch reperzinta produse premium care cu a lor complexitate si profunzime a aromelor, reusesc sa se ridice la nivelul cerintelor unui trabuc.

In timpul procesului de maturare, din ce in ce mai mult arome sunt dezvoltate in mod natural de scotchul care, pe masura trecerii timpului, devine mai bun. Si totusi, cand vine vorba despre asocierea scotchului cu trabucul, aceasta scurgere a timpului se dovedeste a fi o problema.

Expertii sugereaza sa-ti alegi scotchul cu grija. Desigur, iti vei dori o varianta fina, care are un gust minunat, insa nu-ti vei dori una care sa acapareze cu totul gustul trabucului. Alege un scotch care lasa loc trabucului sa isi desfasoare pledoaria de arome.

Un single malt scotch, cu o notele sale de fum, se va asorta de minune cu un trabuc din gama de trabucuri Cohiba, pe cand un small batch Bourbon se va asorta cu trabucuri cu tarie mai inalta precum, trabucurile Partagas Petite Coronas Especiales sau orice trabuc din gamele de trabucuri Bolivar.

3. Trabucurile si whiskey-ul

Whiskeyul si trabucurile reprezinta clar o pereche pentru care astrele se aliniaza. Ca regula generala, e bine sa stai departe de whiskey-urile cu caracter prea afumat sis a te orientezi spre cele cu arome bogate.

Teoria in privinta asocierii trabucurilor cu whiskey-ul ar sustine ca opusele se atrag insa lucrurile nu sunt atat de simple din pacate, insa este un punct de pornire foarte bun.

Pentru trabucurile cu arome mai dulci si cu note telurice, precum cele de sub umbrela brandului La Aurora, imperecherea cea mai potriva este cu o bautura mai curajoasa si condimentata, pe cand pentru trabucurile mai condimentate precum Montecristo Medias Coronas ar fi sensational un whiskey cu o aroma mai greoaie, cu note de caramel, care va complimenta notele pamantii ale trabucului.

Pentru situatiile in care nu cunosti nici profilul trabucului, nici cel al whiskey-ului, noi iti recomandam sa incepi prin alegerea bauturii apoi a trabucului. Desi paleta gustativa difera de la o persoana la alta, poti macar tine cont in linii mari de notele pe care expertii le-au identificat in ambele produse (le gasesti accesibile pe site-urile de recenzii de profil).

4. Trabucurile si coniacul

O combinatie celebra, coniacul este o bautura clasica, una care stie cum sa echilibreze la perfectie esenta afumata a unui trabuc.

Coniacul reuseste cumva sa se impace bine cu aproape orice trabuc, iar din acest motiv, alegerea acestuia este mult mai simpla. Asadar, in loc sa te stresezi cautand un brand anume de coniac sau de trabuc, poti alege aproape orice, relaxandu-te pe deplin.

Dar varsta coniacului nu conteaza?... te intrebi probabil. Aceasta este o alte veste buna, intrucat coniacul este genul de bautura care nu are nicio problema legata de „varsta” atunci cand se asociaza cu un trabuc. De aceea, daca esti un mare iubitor de trabucuri, pastreaza intotdeauna in bar o sticla buna de coniac.

5. Trabucurile si bauturile din cafea

Exista o multime de varietati si tipuri de bauturi realizate din cafea, inclusiv cele non-alcoolice (precum cappuccino, café mocha, café con leche, Cuban coffee), insa pentru obiectivul acestui articol, le vom incadra pe toate in aceeasi categorie.

Daca ar fi sa recomandam totusi un anumit tip de bautura din cafea pe care sa o combini cu un trabuc, atunci Irish Cream ar fi alegerea noastra. Are o aroma fina si delicata si va potenta maxim experienta traita fumand un trabuc bun. Iar daca folosesti Bailey’s, nici nu e cazul sa mai adaugi niciun pic de zahar.

6. Trabucurile si berea

Combinarea unui trabuc cu o sticla/halba de bere este o sarcina relative usoara, pentru care exista reguli minimale legate de tipul de bere sau de trabucul ales. Atata timp cat vrei sa savurezi o bere care iti place mult, nu va fi greu sa ii gasesti o pereche potrivita in materie de trabucuri.

O sugestie de trabuc „pentru bere” ar fi AJ Fernandez Enclave Toro, care, din punctul nostru de vedere, vor face fata cu brio unei sesiuni de cateva zeci de minute in care te vei bucura de o bere buna. 

6. Trabucurile si vinul

Din pacate pacate pentru impatimitii de vinuri, asocierea cu trabucurile nu este chiar cea mai fericita, astfel ca ar fi bine sa va limitati la combinatiile culinare de vin si friptura, de exemplu.

Vinurile albe au in general arome citrice si un nivel ridicat de aciditate, ceea nu ar face casa buna cu un trabuc, iar vinurile rosii subjuga aproape total aromele trabucurilor.

Daca totusi nu rezisti fara a incerca o combinatie vin-trabuc, recomandarea ar fi sa te indrepti catre vinurile rosii cu gust astringent sau, in cel mai rau caz, catre vinurile albe dulci.